ORG. home nieuws wet en regelgeving wedstrijdregels evenementen scorelijst download shop contact

LiPo`s

OPGELET!

 

Lees onderstaande en uw handleiding aandachtig door

 
 

De accu

De accu vormt het hart van het apparaat. Zonder accu gaat een multicopter namelijk nergens heen.
Tegenwoordig gebruiken we in drone`s Lithium Polymeer (LiPo). LiPo accu's worden veelvuldig gebruikt in mobiele telefoons en tablets, maar ook in de modelbouw. Hoewel LiPo's niet zijn ontworpen voor de modelbouw worden ze gezien als de beste keuze door het lage gewicht en de grote capaciteit van de accu en dat een LiPo zijn volle vermogen levert tot hij bijna leeg is.

 

 

NOTE: LiPo-accu's hebben een bijzondere behandeling nodig. Dit geldt zowel voor het laden en ontladen als ook voor de opslag en het verdere gebruik. Een foutieve behandeling kan tot explosies, brand, rookontwikkeling en vergiftigingsgevaar leiden. Tevens leidt een niet opvolgen van de handleiding en de waarschuwingen tot vermindering van de prestaties van de accu en andere defecten.

 

mAh-aanduiding
De capaciteit van een batterij wordt aangeduid in mAh. Hoe hoger dit getal is, hoe krachtiger de batterij is, maar tegelijkertijd ook hoe zwaarder het gewicht van de batterij. Een 5000 mAh accu kan (theoretisch) 5 uur lang een lampje, wat 1A verbruikt, laten branden (5 uur x 1 Ampere = 5Ah of te wel 5000mAh).


C waarde
Soms zie je op je accu een C-aanduidingen staan. Deze "C" staat voor het aantal maal de capaciteit wat de accu als continu stroom mag leveren. 25C betekent dus 25 x de Capaciteit.
Een accu van 6000 mAh met een 20C rating, mag dus 120,000mA oftewel 120A continue leveren.
Let op dat dit getal geen zuivere waarde is maar een benadering van de capaciteit.


S-aanduiding
Bij een batterij zie je regelmatig een "S" aanduiding staan, bijvoorbeeld "4S LiPo batterij". Hierbij geeft de
S-aanduiding aan dat het gaat om een LiPo batterij met 4 cellen (2x2).


Volt
Het is goed om te weten dat een LiPo bestaat uit één of meerdere cellen met een hoge energiedichtheid waarbij een enkele cel een nominale spanning heeft van 3,7 Volt. Dus bij een LiPo van 7,4 Volt weet je dus ook dat deze uit 2 cellen bestaat, namelijk 7,4 Volt gedeeld 3,7 Volt per cel.

 


Laden van LiPo's
Controleer altijd eerst de buitenkant van de LiPo`s op beschadigingen voor je deze gaat gebruiken en zorg nooit voor kortsluiting.

Het is belangrijk dat er altijd een geschikte lader wordt gebruikt of de lader die werd meegeleverd. In tegenstelling tot andere typen heeft een LiPo accu geen geheugeneffect en mag niet ontladen worden voor het laden.

Bij meer cellige LiPo`s is een balancer een must, deze zorgt ervoor dat de spanning over de cellen evenredig wordt verdeelt. Controleer altijd de instellingen van de lader voordat je begint met laden.

De spanning van een LiPo cel mag echter nooit boven de 4,21 volt komen. Gebeurt dat wel, dan gaat de cel kapot, en kan er zelfs brand ontstaan. Het beste kun je Lipo accu's met maximaal 1C laden. 1C staat daarbij voor 1 x de capaciteit. Een 5000 mAh accu kun je dus met 5A laden, een 3000mAh met 3A.

 

Een lader voor een LiPo werkt anders dan voor bijvoorbeeld een NiMh accu (Nikkel-metaalhydride-accu ). De spanning bij een NiMh lader blijft oplopen tot het pakket vol, bij een LiPo lader begint de spanning hoog en loopt deze steeds verder terug tot dat de LiPo volledig geladen is.

Brand is het meest gehoorde gevaar van LiPo's, de kans is groot dat brand ontstaat tijdens het opladen en dat dit toch komt door het foutief laden. Plaats de LiPo altijd op een veilige brandwerende ondergrond tijdens het laden. Nog beter is om de LiPo in een speciale "LiPo guard protection bag" (zie onze shop) te stoppen of een kistje te maken met zand om zo het gevaar van een mogelijke brand te minimaliseren. Zorg dat de LiPo`s niet onbewaakt achter blijft, zo is het een slecht idee om 's nachts je LiPo's te laden.

 

 

NOTE: De capaciteit van de accu wordt met iedere lading/ontlading kleiner. Ook bij de opslag bij te hoge of te lage temperaturen kan dit een geleidelijke vermindering van de capaciteit ten gevolge hebben. In de modelbouw bereiken de accu's vanwege de hoge ontlaadstromen en de inductiestromen van de motor, ook bij het opvolgen van de laad- en ontlaadvoorschriften na 50 cycli nog ongeveer 50-80% van de capaciteit van een nieuwe accu.

 


LiPo bewaren
Als je een LiPo voor langere tijd gaat opbergen (Het beste in een "LiPo guard protection bag" zie onze shop) is het belangrijk om de LiPo slechts gedeeltelijk te laden (tussen de 40% en 50%), leg deze dus niet met 100% lading weg anders zal de LiPo snel in capaciteit gaan afnemen. Dit heeft te maken met de chemische samenstelling van de accu. Door het chemische verschil tussen de anode en kathode kan inwendige corrosie optreden. Bij een half-opgeladen accu is dit verschijnsel het kleinst.

 

Als je de LiPo in een periode van 1-2 weken weer denkt te gebruiken is het laten liggen met een hogere lading niet direct een probleem.

 

Als je de LiPo nog langer niet gebruikt moet je hem bij 2 á 3 maanden weer een beetje bij laden, want als de accu echt leeg gaat, kan hij kapot gaan.

 


Voorkom te veel ontlading
Dat betekent in de praktijk dat als je met zo'n accu vliegt, en het vermogen gaat afnemen, dat je moet stoppen. Stel je heb een LiPo van 7,4 volt met 2 LiPo cellen. Als er 1 op zijn ondergrens komt en de ander niet, en je zou nog doorgaan met ontladen, is de lege cel vrijwel direct kapot, zeker bij een hoge belasting.

NOTE: De afzonderlijke cellen overlijden direct als hun spanning onder de 2,5V wordt getrokken.

Bij de meeste drones gaan led`s branden/knipperen bij een te lage spanning, of de drone stopt zelfs met vliegen. Een andere mogelijk om te ver ontladen te voorkomen is een timer gebruiken.


Temperatuur
Ook temperatuur is van invloed op de levensduur en prestatie van een LiPo, een LiPo zal het beste presteren wanneer deze rond de 40 graden is, handwarm dus. Bij een temperatuur onder de 10-15 graden is al mogelijk dat de prestaties van de LiPo terug gaan lopen. Er zijn ook speciale LiPo warmers verkrijgbaar zodat de LiPo in de winter alvast de juiste temperatuur heeft voordat je deze gaat gebruiken. Let op warmte boven de 60°C beschadigd de LiPo voorgoed.

Levensduur
Naar gelang de verlangde capaciteit kun je zo'n 2 jaar doen met een LiPo, wel moet je dan rekenen op een terugname van de capaciteit van misschoen wel zo'n 50%. De levensduur ligt natuurlijk aan hoe je bent omgesprongen met het gebruik van de LiPo in het verleden.


Mijn LiPo staat bol!
Er zijn diverse beschrijvingen op internet te vinden hoe je de LiPo het best onklaar kunt maken en kunt deponeren. Wij vinden sommige beschrijving, bij toepassing, gevaarlijk en we benoemen deze dus bewust niet.

 

Een bol staande LiPo betekent niet per direct dat je hem niet meer kunt gebruiken. Het hangt er van af hoe bol de het pakket staat. Als de LiPo eerder opgeblazen is dan is dit een teken dat je de LiPo beter niet meer kunt gebruiken. Een reden voor het bol staan kan slijtage zijn maar ook het overladen en/of sterk ontladen zorgt voor een bolvorming.

 


Algemene waarschuwingen:
- De accu's mogen niet in het vuur of in hete as terecht komen.


- Ook mogen de cellen niet in vloeistoffen zoals water, zeewater of dranken worden ondergedompeld. Ieder contact met vloeistoffen moet worden vermeden.


- Losse cellen en accu's zijn geen speelgoed en mogen daarom niet in de handen van kinderen terechtkomen. Accu's/cellen buiten bereik van kinderen bewaren.


- Accu's mogen niet in de buurt van baby's of kleine kinderen komen. Zou een accu worden ingeslikt, dan direct een arts waarschuwen.


- Accu's mogen niet in de magnetron komen of onder druk raken. Rook en vuur en nog meer kunnen het gevolg zijn.


- Haal nooit een LiPo-accu uit elkaar. Het openen van een LiPo-accu kan interne kortsluitingen veroorzaken. Gasontwikkeling, brand en explosies of andere problemen kunnen het gevolg zijn.


- De in de LiPo-accu's aanwezige electrolyten en electrolytdampen zijn schadelijk voor de gezondheid. Vermijd in ieder geval direct contact met deze vloeistof. Bij contact van electrolyt met de huid, ogen of andere lichaamsdelen moet u deze direct uit- en afspoelen met voldoende schoon water, daarna een arts consulteren.


- In een apparaat ingebouwde accu's altijd uit het apparaat nemen, wanneer dit apparaat niet gebruikt wordt. Apparaten na het gebruik altijd uitzetten om diepe ontladingen te vermijden. Accu's altijd op tijd opladen. Accu's op een onbrandbare, hittebestendige en niet-geleidende ondergrond bewaren!


Diepontladen LiPo-accu's zijn defect en mogen niet meer worden gebruikt!

 


NOTE: De LiPo-accu's zijn mechanisch niet zo stevig als accu's met een metalen behuizing. Vermijd daarom mechanische schokken zoals vallen, slaan, verbuigen enz. Snij, trek, vervorm of boor nooit aan de laminaat-film-folie. Verbuig of verdraai de liPo-accu nooit. Oefen in geen geval druk uit op de accu of op de aansluitpunten.