ORG. home nieuws wet en regelgeving wedstrijdregels evenementen scorelijst download shop contact

Wedstrijdregels
Drone Air Racing

 
 

Dit is slechts een overzicht van de (DAR) regels voor het radiografisch Air Racen en

bevat de belangrijkste regels met betrekking tot de verschillende raceklassen,

technische regels m.b.t. de vaartuigen per klasse en meer algemene regels

met betrekking tot de organisatie van een RC Air Race.


Dit schrijven beperkt zich tot elektrisch aangedreven rc drones.

 

 

Klik op onderstaande knop voor een overzicht van drones welke wij

u aanraden voor het radiografisch Air RacenAlgemene vaartuigspecificaties

 

Algemene regels

Veiligheid wordt altijd in acht genomen. Deze regels en leidraad zijn opgesteld om veilig en competitief klassen te kunnen indelen die iedereen een gelijke kans geeft om mee te dingen naar een kampioenschap. Deelnemers zijn verplicht om fabrieksveiligheidsvoorschriften te volgen. Ieder vaartuig moet volledig operationeel, onder het gewicht van 4kg zijn en moeten via de propellers worden aangedreven het geen betekend dat straal-, wiel- of anderszins aangedreven vaartuigen zijn uitgesloten.

 

 

Body`s

De body van het RC vaartuig moet compleet zijn bij aanvang van de race(dag). Onafgewerkte body`s (incompleet of anderszins) zijn niet toegestaan. Vleugels en spoilers zijn gelimiteerd toegestaan tot wat standaard op of bij een body geleverd wordt.

 

 

Bevestiging

Alle onderdelen moeten goed zijn bevestigd op het vaartuig. Tijdens een crash is het mogelijk dat onderdelen los komen te zitten of al los zijn gekomen, doorvliegen is daarom niet toegestaan met diskwalificatie als gevolg.

 

 

Motoren

Er kan worden deelgenomen met min. 3 motoren (Tricopter). Wegens stabiliteit is een

quadcopter (4 motoren) aan te raden. Voor zelfbouw zijn iedere massaal geproduceerde en vrij verkrijgbare elektromotoren toegestaan. Ook hierin moeten fabrieksveiligheidsvoorschriften van alle onderdelen in acht worden genomen.

 

Let op! Alle zelfbouw vaartuigen dienen te worden geïnspecteerd op reglementaire staat door de wedstrijdleiding en pas bij goedkeuring kan er deelgenomen worden aan een race.

 

 

Propellers en propellerbeschermer

Het bedekken van de propellers, met welk materiaal dan ook, is niet toegestaan. (mits de fabrikant hier speciale voorzieningen heeft getroffen). De propellers moeten ten alle tijde zichtbaar zijn om schade aan het vaartuig te voorkomen en daarmee ook het verlies van vaartuigcontrole. (mits de fabrikant hier speciale voorzieningen heeft getroffen).

 

Een propellerbeschermer is verplicht, niet alleen om het vaartuig te beschermen maar ook de aanwezigen tijdens het verlies van vaartuigcontrole. De propellerbeschermer dient te zijn geplaatst voordat het vaartuig aan staat, zowel in het voorbereidingsgebied als in het parcoursgebied.

 

 

LiPo-accu
Een lithium-ion-polymeer-accu, beter bekend als een lithium-polymeer-accu of kortweg LiPo-accu is een oplaadbare batterij. De LiPo-accu wordt gebruikt vanwege het grote vermogen per gewicht. Tevens hebben deze accu's een lage interne weerstand waardoor ze een hoge stroom af kunnen geven. De LiPo-cel heeft geen last van het geheugeneffect zoals bij de NiCd-cel (NikkelCadmium).

 

De accu mag geen uiterlijke schade vertonen (LiPo-verpakking, bekabeling) en dient volledig opgeladen en volgens de vaartuigbeschrijving bevestigd te zijn.

 

De volgende LiPo-accu`s zijn toegestaan:

- Alle 1S LiPo-accu`s toegestaan tot 500mah of minder met een max. van 3.7 Volt
- Alle 2S LiPo-accu`s toegestaan tot 5000mah of minder met een max. van 7.4 Volt
- Alle 3S LiPo-accu`s toegestaan tot 7000mah of minder met een max. van 11.1 Volt
- Alle LiPo-accu`s moeten uitgevoerd zijn met stekkers (vast solderen aan etc. niet toegestaan)
- Maximale temperatuur is 44 graden Celsius
- Zachte of harde buitenzijde van batterij-/accupakketten toegestaan

 

 

Het laden van een LiPo-accu
Het laden van een LiPo-accu gaat vrij snel. In ca. 10 min tot 1,5 uur is een LiPo-accu afhankelijk van de capaciteit opgeladen. Wel is het belangrijk dat het opladen van een LiPo-accu met de juiste lader gebeurt. LiPo-accu's kunnen bij verkeerd laden, waarbij de temperatuur aardig op kan lopen, in brand vliegen of exploderen. Daarom is een speciale LiPo-celladers of de bijgeleverde lader van het voertuig, verplicht te gebruiken.

 

 

Draagbare laadapparatuur
Draagbare laadapparatuur zijn toegestaan in het voorbereidingsgebied. Vaartuigen mogen niet meer aangesloten zijn in het startgebied. Aansluiten op laadapparatuur mag niet eerder dan nadat het vaartuig het parcour heeft verlaten en is teruggekeerd naar het voorbereidingsgebied.

 

 

LiPo guard protection bag
Tevens is het verplicht de accu`s te laden in een "LiPo guard protection bag". Dit is een brandvrije zak, ontworpen om vuur te doven, dat veroorzaakt kan worden door het onjuist laden of schade aan de LiPo-verpakking.

 

 

LiPo-accu's opbergen en bewaren
Alle reserve LiPo-accu`s dienen in een volledig opgeladen toestand in een LiPo guard protection bag bewaard te worden.

 

 

Ontvanger aan/uit schakelaar


- Vaartuigen zonder een aan-/uitschakelaar
De meeste vaartuigen worden vanuit de fabrikant zonder een aan-/uitschakelaar geleverd. Deze vaartuigen zijn dan uitgerust met een snel te ontkoppelen en duidelijk zichtbare hoofdstroomaansluiting die toegankelijk is vanaf de buitenzijde van het vaartuig.


- Vaartuigen met een aan-/uitschakelaar
Vaartuigen die voorzien zijn van een aan-/uitschakelaar vanuit de fabrikant, zijn meestal niet duidelijk gemarkeerd met de tekst aan/uit dan wel on/off. Als dit het geval is heeft de piloot de verplichting zijn vaartuig aan alle leden van de wedstrijdleiding of aangewezen hulp, de aan-/uitschakelaar te tonen zodat men op de hoogte is hoe het vaartuig uitgeschakeld kan worden.


- Vaartuigen met een zelfaangebrachte aan-/uitschakelaar
Vaartuigen die voorzien zijn van een aan-/uitschakelaar, die door de piloot zijn aangebracht, dienen te worden geïnspecteerd op reglementaire staat door de wedstrijdleiding en pas bij goedkeuring kan er deelgenomen worden met een race.


Piloten dienen voorzichtigheid te betrachten bij het inschakelen van hun vaartuig.

 

 

Zender aan-/uitschakelaar
Iedere zender moet zijn uitgevoerd met een aan-/uitschakelaar, die duidelijk gemarkeerd moet zijn met de tekst aan/uit dan wel on/off. De schakelaar moet duidelijk zichtbaar en bereikbaar zijn.

 

Piloten dienen voorzichtigheid te betrachten bij het inschakelen van hun vaartuig.

 


 

BRON: Wedstrijdregels D.A.R. (RC Air Racing)